tick 30 dagars öppet köp tick Lågprisgaranti tick Snabb Leverans tick Alltid 39kr frakt rating

Vad säger lagen?

Vad säger egentligen lagen om övervakning? Får man lov att ta bilder, spela in ljud och filma människor utan att de vet om det - eller ens när de faktiskt vet om det men inte har uttryckt sitt godkännande? Svaret är i de flesta fall ja, fast det såklart finns tydliga gränser. Sunt förnuft kommer man ganska långt med, men det är ändå bra att känna till vissa saker.

Ditt hem, din kropp - din rätt

Alla utrymmen som ryms inom det som är ditt hem och din mark, dvs ditt hus, din trädgård och ditt garage är för dig helt och hållet fritt att övervaka som du själv önskar - med såväl dolda kameror, nätverkskameror, avlyssningsapparater och övervakningssystem. Även ditt privata kontor står dig fritt att övervaka med diverse utrustningssystem och spionprylar.

Detsamma gäller din kropp och dina ägodelar så länge du bär dem med dig. Du får lov att använda spionutrustning ute på allmänna platser, så länge du inte lägger den ifrån dig. Vissa undantag finns på platser där det uttryckligen är förbjudet att spela in.

Var försiktig med publicering

De flesta som använder spionutrustning stöter på problem när de begår misstaget att publicera innehåll de filmat eller spelat in utan godkännande från de som finns i materialet. Detta kan leda till stämningar som t ex förtal.

Övervaka andras hem

Att installera spionutrustning, IP-kameror eller annan övervakningsutrustning i någon annans hem är enligt lag förbjudet, likaså på allmänna platser. Detta är en kränkning av medmänniskors personliga integritet och kan leda till rättsliga åtgärder.

Har du några frågor angående hur man får och kan använda nätverkskameror och annan övervakningssystem så är du varmt välkommen att rådfråga oss här på Prylstaden.